March 4, 2008

Duyung... hurm...


Salam...


first day film promo (Evolusi KL Drift) tu aku balik ke kolej dalam keadaan biase...


hepi tidak, puas hati pun tak jugak...


except for perbincangan hangat antara aku, jaja, n sesape yg terlepak same time tuh... (haih...ain't i talk about film a lot lately?? sume pasal si budak jaja ni lah ney...! hadui laaa...)




erm... tiba 2nd day promo, filem DUYUNG...

dahla aritu aku terlewat, jaja dah naik bas ke DSB dulu... dgn si budak kecik el 'gedunggg'.
aritu relaks giler, tak excited langsung nak masuk tgk film duyung nih...
sori Prof, no offense... tapi tahla, aku sejak dari dulu lagi salu pcaye pade instinct a.k.a. firasat...
ape yg aku rase dalam hati, mmg salunye betul... aku dapat rase seblum benda tu terjadi lagi...
huiihh... not to say dat i got tis special 6th sense or ape kejadah...
jauh skali dapat vision atau bayangan dalam mimpi... pergh...! ape aku mlalut nih... huhu... sti pasal tido lewat smalam nih, siapkan assignment skrip radio pn. linaa yg comel... hu... akaaak jugak... lalu arini aku menerima penangannye, lalok je dalam klas, siap main msg nak bagi ilang ngantuk... huhui...

ermm.. back bout duyung.. serase aritu cam tak excited langsung... aku leh lepak tepi DSB sambil makan nasik, sementare tunggu masuk waktu maghrib, sesuke ati bapak aku jer kan lepak2 time org sume tgh bz.... sbb time tu ape yg aku rase, kalau film duyung nie best, aku x segan silu bagi standing ovation, even if it's me alone yang berdiri kat stu... huhaaa.. smgt support film local... tapi kalau x best pun, aku tetap akan tgk sampai abis, and ulang phrase yg same yg dah diulang beribu kali oleh ramai org (sorry again prof! it's not me alone yg cakap benda ni, it's from almost every people around me..) ... "Ala....bese lar... film prof kan..."


No offense... truly not even the smallest bit...tapi sume org tahu Prof Madya A. Razak Mohaideen is a good film maker... and a good business man, excellent in money making... and he trades films.. he made films for the money alrite... not for the sense of art atau nak menyamatarafkan filem kite dgn filem2 antarabangsa... he's not the one...! but yasmin ahmad... probably...


Abis filem... emcee bersuara merdu, (Naim junior, baru part 2 tapi suare vogueeedavassstt!) mengumumkan tayangan tamat n trus ke sesi cabutan bertuah n autograf, aku duduk termangu kat seat padahal dah ramai nih org cam nak gile serbu saiful apek n awie... whoever they are, i'm not interested, lebih kurang camtu arr aku kate dalam ati...


nak tepuk tgn pun tak rase terangkat tangan... jahatnyer aku nie kan...! but for real, aku tak rase hepi dgn film nie... aku pengkritik yg jujur ye... so sori if ape yg aku cakap nie mungkin ade yg tak bersetuju but... IT's MY BLOG..!


Ke'cliche'an filem prof lari sikit dalam Duyung.. thank God, xde lagi cite anak mami menari2 and paling penting, xde unsur industan.... hate it! Big clap untuk sinematografi filem ni, Encik Erman... salute lah to you... cantik sgt, throughout the film, dari mule sampai abis... pemilihan Pulau Sipadan pun tepat skali, untuk promote tempat pelancongan di malaysia pun okey gak...


Skrip... Encik Z mungkin dah try da best kut, but still banyak dialog yg tak brape penting... dah tu die sndiri di feature as sekutu gengster kampung, si Kordi, yg wataknye tak brape nan membantu... xde pun takpe kut... malu nak ngaku lecturer pulak, tapi sekejap jer aku trase camtu... die blakon iklan mi sedaap pun lebih kurang camtu effectnye... mak aku cam tak caye pun ade bile aku kate tuh lecturer aku kat fact... ahuuuu....


awie okey lah, kalo takde die, klakar filem ni mesti nampak cliche jgk, sbb nak harapkan saiful apek jer sbg sumber komedinye... lakonan apek lak dah mmg sume org tau style lawaknye... so xyah harap ape2 yg lain lah... itu jugak lar yg jadi faktor ketidakbagusan filem ni... ckit jer...
lawak dari mule sampai abis... tapi aku tak ketawe pun... xde satu saat, even satu scene yg apek blakon serius... dah mmg portray wataknye disengajakan camtu oleh pengarah sendiri kut...
i dunno....
Balik puncak, aku lepak di kandang dgn Jaja, Jack @ Farid, Kid and sorg girl kawan si Kid, junior aku jgk la... sambil makan nasik ayam kunyit di tgh malam yg melaparkan tu, kitorang round table ttg 2-2 malam promo film yg dah berakhir... aku conclude....
Evolusi KL Drift bagus.... tapi die macam nasi minyak kenduri org kawin... sume lauk dah okey, perghhhh punye nyanyam, tapi nasik minyaknye pulak yg slack ckit... kurang awas ker, kurang rempah ker tahla, tapi slack... cayalah aku punyer perumpamaan... hehehehe....
tapi tulah, storyline die goyah aku rase... masih dalam takuk lame idea filem melayu kita... main cast ensem, satu geng cam best gempak race2 kete, ade aweks cun, timbul konflik dalam cinta ader gado2 bal bla bla.... ader pulak satu geng jahat, sindiket or wuttever, so hero kene berjuang menang dlm keduanya - cinta n permusuhan dgn gengster... ending, sume abis dgn baik wpun ade sikit ketidakhepian... camtu lah kirenye...
Duyung plak.... macam x brape nak sampai ke tahap kepuas hatian terlampau.. macam aku dah nak mengecap puncak everest, tapi sebenarnye aku berangan jer, and aku still kat kaki gunungnye.. perghhh lagi skali falsafah kluar... huhu.... but overall, tahniah, maybe sbb ade collaboration dgn KRU Motion, filem ni boleh dibanggekan jgk lar sbenarnye...
but for a 2nd time watch, for me.... it's a NO-NO...!
lebey kurang camtulah ye prof.... aku takot nak komen lebih2 nanti prof marah, dibaginye aku fail dalam subjek die nanti... aiyoooo...
aku dah komen banyak sgt nieh... korang...???
salam... =)




1 comment:

CoffeeholiC said...

kecewa dengan DUYUNG :-(

Get a Cursor! ZingerBug.com - Comments, glitter graphics, cursors, and more!