April 30, 2010

Selepas Tayangan: Aku, Dia dan Tong Sampah

Ya...

Entri ini maha panjang.

Sila lakukan senaman stretching pada otot mata anda dan bukakan minda luas-luas.

Ini pendapat aku, bukan dia, kalian, mereka mahupun seorang tong sampah. (WARNING: CAROTAN ALERTS!)


Salam ukhuwwah fillah...



Tadi siang aku ke FINAS menonton tayangan perdana filem Aku, Dia dan Tong Sampah (ADTS) arahan Azri Abu Hassan. Filem cereka ini adalah projek penilaian pelajar semester akhir ijazah Skrin FACT bagi subjek Honour Showcase. Pada tafsiran kasar, aku suka idea cerita ini. Kali pertama baca sinopsis rasa betul-betul tertarik dan aku terus mengandaikan ceritanya bergerak bagaimana. Lepas lihat poster pun, tanggapan yang terhasil dalam kepala hotak aku makin jelas. Warnanya, reference-nya dan the look of the film seolah-olah sudah terbayang-bayang, impresi yang wujud itu positif sekali. Jadi-nya ia buat aku tak sabar dan berjanji tak akan terlepas tayangan filem ini. Terima kasih buat dua sahabat, sampai juga aku ke FINAS demi ADTS. Oh ya, Boleh lawati blog ADTS di sini untuk bacaan lanjut atau add di Facebook di sini.

Aku minta maaf banyak-banyak pada tenaga produksi sebab tak satu hari pun masa penggambaran berlangsung aku sempat menjenguk dan membantu kalian on set, sibuk yang menggila sepanjang semester ini. Tanya punya tanya, dah habis shoot pun dan sudah masuk bilik editing. Apa pun, at the first place, setinggi-tinggi tahniah kepada tenaga produksi Kopitiam Film Production yang seramai lapan orang saja mampu menyiapkan sebuah filem cereka dengan durasi 80 minit. Good job, guys! Macam yang aku kata tadi semasa sesi Q&A, aku kagum dengan kemampuan kalian.

Sedangkan produksi filem pendek nan beberapa minit pun memerlukan bala tentera pengurusan dan guna tenaga krew yang ramai (ini realiti pengalaman peribadi), kalian sudah berjaya buktikan kekuatan dengan terhasil-nya ADTS...! Tahniah! Kalau ada yang kurang setuju dengan pendapat aku - kuantiti (dalam konteks tenaga produksi filem pelajar) melambangkan kualiti, maaf terlebih dahulu ya. (Eh...ini pendapat aku kan?) Ya, tak mungkin dua tiga orang dapat hasilkan karya yang memakan tenaga, masa dan belanja yang besar. Kalau dalam konteks penghasilan filem dari sudut lain, aku tidak tahu-lah pula dan tak pandai nak berkata, tapi realiti-nya memang... tak mungkin. Atau sukar untuk mungkin, tetapi tidak mustahil.

Menyentuh kembali pada ADTS, ia mengisahkan seorang gadis kolej, Sharnaz yang celaru dengan kehendaknya sendiri. Perwatakannya memang pathetic, hidup dalam fantasi, hopeless romantic tetapi comel yang baru putus cinta dengan kekasihnya, Hazwan. Disebabkan perhubungan cinta mereka yang sangat sweet dan old school (bercinta guna surat, kurangkan SMS dan e-mail), Sharnaz sukar sekali mahu get over and done with berkenaan hal perhubungannya dengan Hazwan yang sudah berakhir itu.

Twist-nya bila Sharnaz berkeputusan (almost, itu pun masih teragak-agak... arghh!) hendak membuang semua surat dan kad pemberian Hazwan demi melupakan kisah cinta mereka, muncul Amir Haiqal yang secara tidak sengaja 'ter'bawa balik bersamanya bungkusan mengandungi surat-surat cinta Sharnaz itu. Sharnaz sekali lagi ubah fikiran dan separuh hati masih menyayangi Hazwan, berusaha mencari Amir untuk mendapatkan surat-surat itu kembali. Dari situ-lah perkenalan mereka bermula dan kisah cinta baru si Sharnaz celaru pun bermula. Mereka banyak spend time bersama, saling berkongsi masalah dan siap boleh baca semula surat-surat cinta lama dan hapak itu bersama. Kebetulan pula (drama) kekasih baru Hazwan itu juga bekas kekasih Amir. Dalam berhubungan palsu Sharnaz dan Amir untuk membuat Hazwan cemburu, cinta mereka pun bertunas. Dalam usaha yang hampir berjaya itu, Amir sudah menyayangi Sharnaz. Hazwan pula sedar dia silap memutuskan hubungan mereka dulu dan mahukan Sharnaz kembali. Sharnaz yang lalang-lalang-ditiup-angin itu pun khayal dan senang-senang membuka hatinya semula. Kuciwa si Amir terlalu dan dia telah menyekolahkan Sharnaz di hadapan rumah-nya pada malam majlis dinner itu juga. Sharnaz blur seketika namun akhirnya tersedar dari khayal lalu memilih Amir, instead of Hazwan. Surat-surat cinta Hazwan dibuang juga ke dalam tong sampah itu. Akhirnya...

Baik, dari segi cerita (kelogikan) banyak sekali lompangnya. Satu, pada malam pertemuan Sharnaz dengan Amir di depan tong sampah itu, sempat pula rupanya Sharnaz mengecam wajah Amir dan nombor plat kereta dalam gelap malam dan marahnya kerana Amir menghentikan kereta hampir melanggar Sharnaz. Demi mendapatkan surat-surat cintanya kembali, dia mencari rumah Amir (macam aku kata tadi, dia sempat lihat nombor plat kereta Amir malam sebelumnya) lalu meminta kembali bungkusan surat itu.

Satu hal, Amir yang entah siapa-siapa itu (tak dikenali) berani pula dicari Sharnaz sampai jumpa. Ketika Amir mengatakan dia sudah membuang surat-surat itu, Sharnaz selamba melepak di lantai laman rumah lelaki itu, menangis. Lalu Amir pun segera bersiap dan mereka pergi semula ke tempat sampah untuk mencari surat cinta Sharnaz. Sekali lagi Sharnaz kelihatan pathetic sekali bila dia sanggup memunggah tong sampah yang kotor demi mecari bungkusan suratnya. Bila dah jumpa, dipeluk pula plastik sampah itu. Euww... Okay... kemudian mereka pergi makan, bungkusan itu diletak di atas meja di samping makanan. Sampai ke akhir cerita, plastik itu diusung ke sana ke mari - dijinjit, dipeluk, diletak atas katil - malah Amir juga turut memegangnya seolah-olah tiada apa, barangkali sudah terlupa bungkusan itu datang dari tong sampah penuh dengan barang buangan kotor. Tapi perlu diingat, penonton tak pernah terlupa dari mana datangnya. Lagi sekali, euww...!

Okay... okay... itu mungkin hal kecil. Aku hanya mencontohkan. Aku memang suka point out benda-benda kecil sebegini, yang kalau dikumpul ia jadi satu kelemahan besar yang menjejaskan cerita. Banyak lagi perkara lain yang nak aku sebutkan, sengaja aku exaggerate mengulas yang itu. Hey, jangan lupa ya! Dalam sesebuah karya, paling penting untuk buat penonton percaya (make believe) semua yang dipaparkan dalam visual adalah benar dan nyata. Ia menjadi karya apungan apabila penonton tak berjaya menyelam masuk bersama dalam cerita dan menyedari mereka masih dalam sebuah auditorium menonton sebuah filem. Ini bahaya. Make believe maksudnya secara menyeluruh - dari aspek lakonan (paling utama), penggunaan props, rekaan set, dialog (santai tapi hidup) serta character background.

Seperti kata seorang tokoh ini, quotation yang aku petik kata-kata beliau, "Pelakon yang bagus, apabila pelakon itu membuat 'homework' terhadap karakternya, memahami setiap situasi dan emosi karakter yang dibawanya, memberi 'reaction' dan mewujudkan 'chemistry' antara teman lakonnya serta membuatkan penonton percaya dengan karakter yang dibawanya." (FH, 2010). Jadi, usaha untuk make believe sesebuah cerita adalah sangat penting. Nanti aku ulas lebih lanjut.

Aku tak arif nak mengulas dari segi teknikaliti, tapi ada juga perasan dan rasa terganggu dengan beberapa babak yang tiba-tiba soft focus, shot 'potong kepala', camera angle statik etc... aku kurang peduli dan tak mahu ulas panjang. Lepas diterangkan oleh pengarah, cukup-lah ia menjawab kepada kekurangan yang berlaku itu. Tapi jangan salah faham, kepelbagaian angle dan shot sangat penting dalam menggerakkan cerita dan memberi tempo (pace) kepada naratif. Namun yang banyak berlaku dalam ADTS, ya... kepelbagaian itu tiada, shot statik saja, kebanyakannya.

Aku punya pendapat berbeza dengan penggunaan shot statik dalam filem. Ada yang kata shot jenis ini berlaku sebab camera work yang 'malas'. Bagi aku, ia tidak kelihatan bosan, malah ia penuh realistik dengan jumlah ruang total yang digunakan dalam pemaparan kisah (pelakon dan ruang sekitarnya) terpapar penuh dalam frame, semuanya dapat dilihat oleh penonton dengan sepenuh tumpuan. Yasmin Ahmad paling terkenal dengan shot statik dalam filem-filem sentuhannya. Ia beri satu rasa yang deep, artistik dan buat kita fikir "there's something behind this emptiness." Mungkin aku salah, oleh itu, abaikan ini. Pandangan pengarah, beliau mahu cara beliau berbeza daripada garapan filem bertemakan cinta yang sedia ada. Okay, aku terima saja jawapan itu.

Okay, lakonan. Aku suka watak sokongan yang begitu menjadi sekali dalam filem ini, cuma kadang-kadang muncul-nya kurang perlu dalam beberapa babak tertentu. Watak-watak tersebut adalah watak pakcik tukang sapu yang versatile dan mampu melakukan pelbagai kerja yang berbeza (serta juga ada di mana-mana). Kedua, watak tiga pemuda (dua menyanyi dan seorang memetik gitar) yang memeriahkan kisah. Ada pendapat yang disuarakan semasa sesi Q&A menyebut, kadangkala supporting characters kelihatan lebih baik daripada main cast. Ketiga, watak rakan-rakan Sharnaz yang lebih real, natural, kecoh dan selamba saja. Selain itu, lakonan terbaik pasti-nya daripada penampilan istimewa filem ini, Ruminah Sidek dan Aminah Rhapor. Wide experiences explain their genuine acting.

Setelah berbual-bual, minum-minum teh tarik bertukar pandangan dan mengambil tahu serba sedikit hal, aku berani mengatakan lakonan watak-watak utama tidak seimbang dalam filem ini. Watak Sharnaz tidak setara memberi lontaran sama momentum dengan watak Amir. Lakonan bagi watak Amir bukan-lah yang terbaik, tapi ia menunjukkan dinamik-nya yang tersendiri dan 'nampak' effort watak itu cuba membantu watak Sharnaz untuk naik. Namun, apa yang berlaku, lakonan bagi watak Sharnaz 'begitu' juga. Kayu. Emotionless. Sekarang anda boleh kaitkan semula dengan quotation yang ditulis tadi. Jangan sesiapa terasa hati ya. Aku serius dan jujur. But I thought it was the biggest spoil of the movie. Menangis fake, jangan cerita-lah. Tak bermakna aku kata begitu, kena menangis berambu-rambu air mata baru orang percaya kau sedih. Puan Aminah Rhapor ada di situ kan, hello... Dari beliau-lah aku belajar (ada-lah setahun juga) latihan asas lakonan termasuk lanjutan. Menangis boleh dibuat, bukan dipaksa, tapi tak semestinya juga perlu keluar air mata berjuraian. Aksi menangis, menampar, membunuh, menumbuk - semuanya ada teknik tertentu. Ini basic dalam lakonan, bukan advanced.

Itu beberapa contoh aku sebutkan. Selebihnya, kalian ada pendapat sendiri? Mari-lah kita kongsi. =)

Aku percaya ADTS boleh jadi lebih baik dengan sokongan lakonan yang mantap. Pelakon juga adalah salah satu 'nyawa' dalam pembikinan sesebuah filem. Sebab itu adanya proses pemilihan pelakon (casting). Ia bukan soal remeh, pelakon-lah tool terpenting yang menjadi subjek, penggerak dan penghidup cerita. 'Hancur' seseorang pelakon itu makanya 'hancur' juga-lah filem itu. Ini benar berlaku, tapi tidak-lah aku sifatkan ADTS hancur. Belum tahap itu. Lagu-lagu runut bunyi (soundtrack?) dalam filem ini juga boleh layan juga, ada touch indie music tapi tak apa, for the sake of trend dan kisah cinta remaja, sesuai saja.

Akhir sekali, aku terganggu dengan statement akhir yang diungkapkan sebelum filem tamat. Lebih kurang begini bunyi-nya, "Dunia ni ibarat sebuah tong sampah yang besar. Di dalamnya ada manusia-manusia, dan kita-lah antara sampah itu..." Betulkan aku kalau tersilap, tapi kalau tak silap, inilah dia. Aku betul-betul berharap ada sambungan bagi ungkapan yang kedengaran menarik ini. Mungkin-lah boleh dikatakan, "...tapi dalam banyak-banyak sampah itu, tak semuanya kotor dan busuk. Masih ada sampah yang boleh dihargai dan tidak harus dibuang..." misal-nya lah... Tapi sangkaan aku meleset. Pernyataan itu memang terhenti setakat itu saja dan kemudian visual bertukar gelap, ending credit menjalar, filem tamat.

Terpempan aku sekejap. Bukan aku seorang, rakan-rakan yang duduk sebaris pun pandang aku dengan muka confuse, lalu aku tanya, "Kalau semua manusia dalam dunia ni sampah, so kita pun sampah la? Ouch...!"



*Tuan, request-nya tertunai sudah... boleh ya? Tiada keras perasaan ya? (no hard feelings...)


~0^_^0~

April 29, 2010

New Music Interest

I'm a person with variety of interests.

My interests or things I like often change from time to time.

So, I guess everybody has to be aware of my interest changes.

Please be updated with the next mood swing, I might like another thing instead of this one... haha...

I easily like the things that I found interesting.

But my soul feeder, is always music.

For instance, just now I got to know a good song from my friend's page.

I went Google-ing for a real quick download and tadaa! Here they are now on my playlist as well.

Check the new songs out, they are Light A Way by He is We (I saw it on your FB page, Aina!) and Hey Soul Sister by Train (yes, this one is from your page, sista!).

This is He is We. I think all their songs are awesome.



Well, I just love good music.

Everything that is nice and suits my mood at the time has always become my quick interest.

I don't pick any specific music genres, I listen to all kinds.

I enjoy the classics, hip hop, jazz, hardcore, ballads, punk rock, emo (yea...i like songs with screamo lead too), pop, nasyids and what else?

I'm so universal, remember?


And I still love Tokio Hotel.

XD

April 28, 2010

Still In The Blues... of Examination...

I...

I'm not really studying.
I just finished working with receipts, numbers and figures.
I've been doing a huge calculation on my shooting expenditure.
I think I've had enough.
I don't wanna be a producer anymore.
I should be studying by now.
I'm having an exam in 10 hours time.
I still haven't started any reading.
I have my thick law book closed on my bed.

I was about to start reading through it.
I hesitate, again.
I drop in here and write out blabs.

Now that I have wasted enough time,
I really gotta start with the first note.
I need a good luck charm to bring along into the hall tomorrow.

Anybody got one?


*Just in case you miss it, I am now looking at my blog visitors counter turning 191919... a nice number it is... =)

April 27, 2010

SELAMAT ULANGTAHUN...!



The number never counts
As it keeps growing year by year
Even your age is turning older
but your soul never does

I'm wishing you the happiest birthday
May God's love always surrounds you
Do not feel down
Smile through the obstacles
For I know you are always strong

I pray for your happiness
For you are my dearie bestie
I don't have any gifts which is expensive
Because my prayers for you
is the only thing I can give...

Though we're far apart
I hope this can at least make you smile
and remember me

Because to forget you
I will never do...

Happy Birthday again, Safwan Husaini...!

You're now 19...!!

~0^_^0~


Hot Text - http://www.sparklee.com

rate a doctor milwaukee

April 23, 2010

Durch Den Monsun

I love Tokio Hotel and they're gonna rock Malaysia on May 1st...!
Oh, boy... I really hope I can go and see them.



Anyone wanna come with me?

Love this song. Much.



Tokio Hotel - Through The Monsoon (Durch Den Monsun)


Das fenster öffnet sich nicht mehr
Hier drin' ist es voll von dir - und leer
Und vor mir geht die letzte kerze aus
Ich warte schon 'ne ewigkeit
Endlich ist es jetzt soweit
Da draußen zieh'n die schwarzen wolken auf

Ich muss durch den monsun (running through the monsoon)
Hinter die welt (beyond the world)
Ans ende der zeit (to the end of time)
Bis kein regen mehr fällt (where the rain won't hurt)
Gegen den sturm (fighting the storm)
Am abgrund entlang (into the blue)
Und wenn ich nicht mehr kann, denk'ich daran
(when I lose myself I think of you)
Irgendwann laufen wir zusammen
(together we'll be running somewhere new)
Durch den monsun (through the monsoon)

'N Halber mond versinkt vor mir
War der eben noch bei dir
Und hält er wirklich was er mir verspricht
Ich weiss, dass ich dich finden kann
Hör' deinen namen I'm orkan
Ich glaub noch mehr dran glauben kann ich nicht

Ich muss durch den monsun (running through the monsoon)
Hinter die welt (beyond the world)
Ans ende der zeit (to the end of time)
Bis kein regen mehr fällt (where the rain won't hurt)
Gegen den sturm (fighting the storm)
Am abgrund entlang (into the blue)
Und wenn ich nicht mehr kann, denk'ich daran
(when I lose myself I think of you)
Irgendwann laufen wir zusammen
(together we'll be running somewhere new)
Weil uns einfach nichts mehr halten kann
(and nothing can hold me back from you)
Durch den monsun (through the monsoon)

Hey! Hey!
Ich kämpf mich durch die mächte, hinter dieser tür
Werde sie besiegen und dann führn sie mich zu dir
Dann wird alles gut - Dann wird alles gut
Wird alles gut - Alles gut

Ich muss durch den monsun (running through the monsoon)
Hinter die welt (beyond the world)
Ans ende der zeit (to the end of time)
Bis kein regen mehr fällt (where the rain won't hurt)
Gegen den sturm (fighting the storm)
Am abgrund entlang (into the blue)
Und wenn ich nicht mehr kann, denk'ich daran
(when I lose myself I think of you)
Irgendwann laufen wir zusammen
(together we'll be running somewhere new)
Weil uns einfach nichts mehr halten kann
(and nothing can hold me back from you)
Durch den monsun (through the monsoon)
Durch den monsun
Dann wird alles gut
Durch den monsun
Dann wird alles gut


And here is the acoustic version.

Tokio Hotel - Durch den Monsun
Found at abmp3 search engine


* I like the German version better. You?



Love 'em.

K.N.O.C.K. K.N.O.C.K.



So I was sitting alone
in the middle of nowhere
when I heard someone
at the door

'Knock... knock...'
it sounded
I tried to ignore it
but I stood up anyways
and made my way

I turned the knob slowly
and there you were
standing in front of me
Your face
...expressionless

I faked a smile
Tried my best to look happy
You stood there
giving me a frozen look

"Where have you been?"
"I wasn't anywhere. Been here all along."
"You're not telling me the truth."

We looked at each other
silence filled the moment
"I miss you."
"Well, I don't."

You didn't wait a moment longer
Before I could mutter another word
You pulled me in your arms

and...

we...

kissed...


I still couldn't mutter a word
'til today...


.s.p.e.e.c.h.l.e.s.s.


. . .

. .

.

April 20, 2010

Exam Datang Lagi

Salam ukhuwwah fillah...





This is just a good luck note.

Do not read further.

This is just a lame good luck note.

I repeat.

A lame one.


Myspace Comments


Good luck, dear friends!

Ingat, exam hanya-lah salah satu bentuk life obstacle.

You'll get through it somehow.


Haha...

All the best, ya...!

Wish me luck too!


~0^_^0~

April 18, 2010

B.L.O.O.M.



...because whenever you tell me how much you miss me
I'm all blooming inside...

April 16, 2010

Have You Ever

Have you ever been in a situation that made you feel like to punch someone in the face? Well, I did... like, SO MANY TIMES...

There's this fella who seemed like a 'kampung' type... I'm from kampung too and I'm proud of the fact that I am, but this fella is way too kampung compared to me... What I'm trying to say is, mulut and perangai dia macam orang kampung gila... No! Seriously... sometimes mulut macam longkang pun ada jugak... Haishh...

Yesterday, I came late to class. We were having a presentation on marketing plan and I was late because I got delayed to print our group work; the printing machine got stuck and I had to wait longer. When it was done, I hurried to class and when I walked in, this fella (she's from another group, obviously not my group member) asked me, "why were you late?" - in a mom-questioning-you tone.

I didn't answer her. She asked me the same question another time. Again, I ignored her. I didn't even look at her. Bodo, even from the sweaty and troubled look on my face she should know that I was stuck in somewhat problem. Bangang gila, the first time she asked and I wasn't answering, hadn't she realized it yet that I'm mad? Stop asking la, idiot!

Lecturer pun tak sibuk tanya, she understood that I was in a rush. Dia pulak yang sibuk tanya. Duh!

The next time if she does it again, I'm so gonna punch her in the face...!

April 12, 2010

Cinema Bizarre VS Tokio Hotel



The video is just so cute, right? Haha...

All I know, Cinema Bizarre aren't sissies, though they look like sissies. I like how their make up work and their music is all I wanna hear all day.

Tokio Hotel is cool in their own way too. Well, I just can't compare them, they're different from each other though they both come from Germany. Cinema Bizarre is more to glam rock, new wave and synthpop whereas Tokio Hotel plays pop rock and teen pop. So, different music genres differ them and that's that.


Songs I recommend:

Cinema Bizarre

- Lovesongs (They Kill Me)
- My Obsession
- Escape to The Stars




Tokio Hotel

- Attention
- Heilig
- Ready, Set, Go!




I just love them and their songs, both bands are cool.

What? You don't know them?

You're so not cool!

What's Wrong with The F-Word?

It's just a word, alright...

Well, almost every people curse whenever they feel like saying it.

So, what? Is it something so wrong?

I curse. You curse. He curses and she curses too.

I'm sick of people telling me,

"Kau dah lain, dowh... dulu kau tak camni...".

I am ME, like, the real me I'm being all along these years of my life.

I'm tired of people telling me not to do this and that.

Whoa... am I really a good-girl-gone-bad type?

No, I'm not saying that I'm bad, nor claiming that I'm good.

I'm just a person.

You got problem with that?

Is being bad makes you a bad person your whole life?

Oh, good people don't curse. I see.

Fuck. That's the biggest lie.

Perhaps they might say,

"Jahat gila budak tu. Mesti mak bapak tak ajar. Tak pun ikut kawan-2."

Well... I'm being a good girl today.

No F-word.

Fuck.

Oh, no! I just did.


** And yes, I'm happy with the fact that my English sucks (average, satisfactory, band 3 - uh, I know I screwed my MUET) because my mom had never spoke to me in English at home. We speak Malay.

And I learn Italian.

April 11, 2010

Sedang Baca Ini

Salam ukhuwwah fillah...

Belian dari malam Frinjan Kampus Krawl yang lalu. Suka amat, mahu baca berkali kali kali kali lagi.


Belum baca tapi akan di-baca sedikit masa lagi



Sudah baca tapi mahu baca lagi lagi dan lagi sampai seratus kali



Akan, sedang dan masih baca



Paling dicari dan sudah jumpa lalu sedang baca


Selain aktiviti membaca yang aku lakukan di mana-mana ini; di rumah semestinya, di tepi jalan, di bangku shopping complex sambil menunggu masa tayangan di panggung wayang, di hentian bas, di dalam bas dan di dalam kelas, sempat ber-libur bersama kawan-kawan baik yang sudah lama tak jumpa. Selepas di Kedai Kopi, berangkat ke Bukit Tinggi menonton How to Train Your Dragon. Aku jarang-jarang suka apa-apa animasi di layar perak, tapi kali ini berbeza. Review di entri lain kali ya.



** Kalau ada sesiapa yang terlihat soft toys Toothless si naga comel ni dijual di mana-mana, sila beritahu aku dengan kadar segera ya. Aku suka dia. Suka benar-benar suka.

April 10, 2010

Selepas Peristiwa: Asy Syura



Salam ukhuwwah fillah...


Dah lama betul tak menjejak pentas teater, the last time was... entah. Dah lupa! Oh, ya... yang terakhir kali ditonton (aku rasa) adalah November tahun lepas, aku menonton pementasan Reban Ayam Itik arahan Fasyali Fadzly. Aku suka sekali teater ni, comel ter-amat! Lagi ulasan, boleh baca di sini.

Ok, kembali ke cerita asal. Aku nak mengulas sedikit tentang pementasan teater Asy Syura yang aku tonton semalam. Sebelum tu, terima kasih tak terhingga kepada Cik Hanura dan Mama Afzan yang sudi menumpangkan aku ke DBP semalam. Sampai juga aku ke sana dan dapat menonton. Banyak sekali yang kami kongsikan dalam perjalanan dan sesak trafik yang menggila semalam. =)

Kembali lagi. Sinopsis Asy Syura selanjutnya boleh lihat di blogosfera Cendekia Semenda di sini. Secara kolektifnya, jujur aku akan katakan keseluruhan persembahan-nya memang agak hambar. Pacing yang perlahan (aku tak hairan ada VIP, malah pensyarah yang berdengkur dalam auditorium DBP semalam!) dan pembangunan watak yang lemah. First show semalam boleh aku kira memberi impression yang buruk kepada orang ramai untuk datang ke next show hari ini dan besok. Tapi, tak apa. There's always a room for improvement.

Dari pembukaan lagi satu kesilapan sudah berlaku. Rasa macam tak kena memperkenalkan watak di layar pada awal pementasan. Dah macam drama TV. Sepatutnya penonton perlu dibiarkan berkenalan dengan watak semasa lakonan berlangsung nanti. Itu satu. Yang kedua, transisi pertukaran babak yang terlalu lama buat penonton bosan dan nikmat penontonan jadi tersekat-sekat. Lagunya pula sangat mellow dan mengundang penonton untuk menguap luas. Hampir setiap pertukaran babak ambil masa yang lama untuk perubahan set dan semuanya, mungkin gerak kerja boleh dipantaskan sedikit di situ atau pengurusan pentas perlu memikirkan sesuatu yang lebih mudah dan less complicated untuk set dan props yang lebih ringkas tapi bukan juga sekadar ada.

Koordinasi pencahayaan juga celaru. Terlalu malap satu hal. Aku bukan orang teater, tapi aku faham apa yang cuba dilakukan adalah untuk menaikkan mood suram semasa penontonan, tapi kalau dah malap, lakonan pun jadi samar-samar. Motif dan mesej kurang sampai. Persembahan sudah jadi overpowered dengan lighting saja, bukan lagi fungsinya untuk menghidupkan cerita. Belum lagi dikira projeksi vokal yang tidak kedengaran. Aku sampai berkali-kali bertanya pada orang di sebelah apa butir kata yang pelakon cakapkan, tapi rupanya orang di sebelah aku pun tak dengar juga. Jadi sah-lah bukan aku yang bermasalah kurang dengar.

Aku mahu komen dari segi lakonan pula. Rentak lakonan yang perlahan dan characters portrayal yang tidak cukup gah aku rasa. Watak Mid lakonan Syaiful Bahri aku lihat mendatar saja. Tak ada development. Yang aku tahu, watak-nya marah-marah-marah saja. Tak ada warna-warni. Tapi lakonan-nya bagus dan menjadi. Nampak marahnya.

Watak Jarah lagi-lah. Lakonan Nadzirah Shahid ini aku rasa tak ada kepentingan pun, seolah-olah tak perlu dibariskan antara watak utama. Serius, aku sangka watak Jarah bisu pada mulanya! Bila dia bersuara pada babak melawat Inah yang sakit di rumah Nin, baru-lah aku kata 'oh, dia ni boleh bercakap rupanya.' No offense. Tapi aku tak rasa watak Jarah hidup dalam kisah itu. Babak menangis di kubur paling exaggerate, tapi sayang-nya untuk babak yang sepatutnya paling mengharukan itu, aku tak rasa apa-apa pun. Kata Cik Hanura, dia kehujanan juga semasa babak itu tapi bukan sebab lakonan, tapi sebab dia teringat arwah ayahnya. Betul, kalau pun bergetar hati aku semasa babak tangis-tangisan itu, cuma kerana aku teringatkan abah. Itu saja.

Sebagai pelakon teater, paling penting adalah projeksi vokal yang jelas. Perlu di-ingat, tak kira apa pun emosi yang dibawa; sedih, marah, gila, tiga suku dan sebagainya, projeksi vokal yang bagus adalah essential kerana itulah satu-satunya medium komunikasi yang membantu penonton memahami cerita. Jarah meraung-raung di kuburan tapi sepatah haram aku tak tahu apa yang dia bebelkan. Watak Jarah secara jujurnya macam tempelan dan asal ada saja.

Banyak benda yang tidak perlu diadakan. Watak si gadis gerai dan ibunya yang gedik, gedik mereka memang annoying. Watak mereka mungkin dilihat kurang penting, cuma lebih gedik dan lebih menjadi lagi jika mereka ada baris dialog. Apa yang berlaku, gedik mereka gedik bisu saja, hanya perlakuan nampak gedik tapi tidak disertakan dengan mulut becok atau suka mengumpat dan sebagainya. Ini perlu supaya penonton rasa annoyed kerana watak berjaya buat mereka rasa annoyed, bukan menyampah dan rasa tak suka dengan wujudnya watak gedik kosong ini.

Bukan semua lakonan buruk. Pujian wajar diberikan kepada watak Mid yang berjaya menyalurkan amarahnya yang tak pernah habis. Watak Nin lakonan Aswad Razali ada karektor, dia juga marah dengan Mid tapi aku suka cara dia mempertahankan marahnya dengan bijak. Kawalan lakonan baik. Watak Mak Enab juga aku suka lakonan Marinah Kassim. Dia muncul sebagai penyeri cerita sebagai orang tua di kampung itu yang lekas melatah. Lakonan tuanya boleh dikatakan menjadi dan aku rasa terhibur menonton. Watak Tok Penghulu lakonan Aizam Othman pula memang tak perlu disangkal lagi. Ya, mungkin disebabkan pengalaman yang lebih sedikit, Aizam tak ada banyak masalah berkaitan wataknya. Memang menjadi watak Penghulu yang tak henti membebel itu.

Watak Kim Lai juga bagus, lakonan Rod Stephenson sebagai tauke getah ini comel sekali dengan dialeknya yang tersendiri dan tuanya juga kelihatan. Akhir sekali, paling wajar diberikan pujian adalah watak Agok lakonan Hasannuddin Jailani yang memeriahkan cerita dengan otak tiga sukunya. Dia juga jadi subjek yang membawa kepada klimaks cerita bila mana Mid memukul Agok menyebabkannya diserang sawan babi. Watak Agok paling menjadi. Kalau Agok tiada, memang tak ada apa yang menarik untuk aku ceritakan tentang Asy Syura. Ayat favourite Agok? "Potong gajiii...." Comel!

Konklusi-nya, aku bukan-lah mengatakan pementasan teater arahan Aminah Rhapor ini buruk sama sekali. Tapi rasa-nya masih terlalu banyak ruang yang perlu diperbaiki lagi. Aku sesal sedikit kerana tak dapat menonton persembahan Anas Ridzuan, Ajis dan Ariff Fardillah sebagai pelakon utama disebabkan rotation pelakon. Show kedua hari ini baru-lah giliran mereka. Aduh... sayang sekali. Tapi aku tak rasa rugi menonton. Satu, selain dapat reunite dengan kawan-kawan seperjuangan dari batch showcase Mimpi, aku melihat Asy Syura sebagai 'berisi', cuma mungkin aku yang tak berjaya merungkai isinya.

Apa pun, tahniah diucapkan kepada barisan pengurusan Cendekia Semenda. You guys did a great job for the first show! Moga pada persembahan seterusnya, aku doakan kalian dapat deliver yang lebih baik lagi. Kepada yang belum pergi menonton Asy Syura, aku sarankan pergilah menonton pementasan teater ini. Mungkin ada sesuatu yang dapat diperolehi (yang aku tak perolehi).

Moga jaya!


~0^_^0~

April 9, 2010

A.L. F.A.T.I.H.A.H.




Bila masanya tiba
Tidak sesat lekas
Tidak sesaat juga telat
Alunan Fatihah buat titipan
Doa sebagai iringan
Pergi seorang dia
Pergi yang bukan untuk dilupa
Dijemput Tuhan ke sana
Kembali ke asal kita.

Jangan menangis, sahabat
Kita pasti bertemu nanti
Di sana yang telah Dia janji
Di sana yang kekal abadi
Medan ini hanya untuk kita singgah
Dan perjalanan selepas ini
sesuatu yang pasti.

Aku menangis bersamamu, sahabat
Jangan ratapi hiba ini
Aku bersama-mu
Kami bersama-mu
Selalu...


** Takziah buat keluarga sahabat-ku, Safwan Husaini atas kepergian nenda-nya tercinta menyahut seruan Ilahi. Mari bersama menitip doa buat Allahyarhamah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan kasih sayang Ar-Rahman. Al-Fatihah...

April 8, 2010

Selepas Peristiwa: Frinjan Kampus Krawl




Salam ukhuwwah fillah...


Sudah lama tak ber-musika. Kali ini komuniti Frinjan menyerang ke kampus-kampus pula. Cool...! Kalau dulu tak mampu menjengah Frinjan ketika di luar sana, sekarang Frinjan dah di-bawa ke mari...! Yeah!

Performance yang baik-baik aku kira. Aku tiba lewat tadi. Se-sampai saja, sudah tamat persembahan kedua iaitu oleh Amandus Paul. Rugi sedikit. Jayzuan juga tak sempat di-tonton. Tak apa-lah.

Aku tertunggu-tunggu Yang Mimi Morticia, Beeha dan d'Mamat. Alhamdulillah semunya memuaskan hati. Paling suka, tentu-lah Beeha. Selain itu, ada juga persembahan dari Manggis, Piluphobia, Syhh...Diam dan Desak Desir. Idea persembahan yang secara muncul-dari-kalangan penonton ini menarik, walau pernah dibuat tapi belum di sini. Ramai juga yang terkejut tapi mungkin di lain kali, untuk buat persembahan yang memerlukan ucapan tanpa mikrofon, projeksi suara harus-lah segagah Lalok. Tapi, tetap menarik! Ya, walaupun isunya jadi kabur kerana projeksi suara yang kurang jelas itu tadi (termasuk Syah yang ber-mikrofon seorang). Fiona Kab pun tampil hebat dengan persembahan monolog 'selamber' beliau, Baby or Babi? yang memang best! Caya-lah Fio!

Kemudian tayangan sinKronis dan Ronamaya. Ada perkaitan-kah pilihan kedua-duanya? Itu kena tanya penganjur-lah... =)

Tapi yang pasti, menonton sinKronis bila pun buat aku ter-tumpah air mata. Kerana kisah-nya, dan kerana cik pengarah-nya yang jauh berada nun di benua Eropah sana!

Jualan buku meriah sekali dan aku sempat borong sedikit sebanyak. Jenuh juga minta diskaun, disebabkan kami masih student dan desakan ekonomi sering saja berlaku. Syukur, akhir-nya, dapat-lah juga lima naskhah....


Beeha & d'Mamat


Frinjan, sila anjurkan lagi, ya?


* Sudah jumpa Beeha dan d'Mamat. Mahu jumpa Mimi tadi tapi tak sempat. Baru se-saat membeli buku beliau dan mahu minta tandatangan suka-suka, beliau sudah pulang. Aduh!

April 5, 2010

Officially Missing You




All I hear is raindrops
Falling on the rooftop
Oh baby tell me why’d you have to go
Cause this pain I feel
It wont go away
And today I’m officially missing you
I thought that from this heartache
I could escape
But I fronted long enough to know
There ain’t no way
And today
I’m officially missing you


Oh can’t nobody do it like you
Said every little thing you do
Hey baby say it stays on my mind
And I, I’m officially


All I do is lay around
Two ears full of tears
From looking at your face on the wall
Just a week ago you were my baby
Now I don’t even know you at all
I don’t know you at all
Well I wish that you would call me right now
So that I could get through to you somehow
But I guess it’s safe to say baby safe to say
That I’m officially missing you


Well I thought I could just get over you baby
But I see that’s something I just can’t do
From the way you would hold me
To the sweet things you told me
I just can’t find a way
To let go of you


It official
You know that I’m missing you
Yeah yes
All I hear is raindrops
And I’m officially missing you...


(You... yes you...)

~0^_^0~

April 2, 2010

3...2...1... Wuzzuuuuppp...!

So, tomorrow's the day.

We're going shooting on our short film.

Hopefully, everything we planned will go well.

Wish us luck.

Aminn....


Get a Cursor! ZingerBug.com - Comments, glitter graphics, cursors, and more!