August 11, 2008

Syurga atau Neraka, Flava atau Modul...??

Salam... ukhuwwah fillah...

Seminggu lalu yg sangat letih... tapi best... turun naik ofis fakulti setelkan trip ~ tunggu approval dekan on proposal, mintak sign sane sini, wat letterhead kat abg mirul, bla... blaa... dan blaaa.... ~ aku betul2 FLAT... tapi flat pada last weekend memberikan aku a sense of kebestan dalam kelelahan... (ape aku cakap nih...?) banyak sangat nak cite nih... let us go through ape yg dah berlaku dalam idup seorang aku spanjang ujung minggu lalu...

First...

Pergi ke Dewan Sivik MBPJ menonton teater 'Syurga atau Neraka?'... penat jugak berkejar mengerjakan kerja sebab pukul 6.00 petang dah kena standby di post guard depan tu. Kalau tak, xleh pulak nak nonton teaternye. Hurm... about the show, leh bagi salute lah dekat Khusiary Mahayuddin sebab berjaya menteaterkan naskhah Raja Azriey yang 'so-so' good arh kiranye... idea cerita simple, berkisarkan di sebuah bilik mayat je, tentang mayat2 yang berkongsi kisah hidup mereka sebelum menuju alam seterusnya... dan semua kisah mereka bersangkut paut antara satu sama lain... hurm... ade pulak satu fasa transit lepas dah mati kan... adehh... tapi kalau direnung2 kan, ada banyak sangat pengajaran yg menginsafkan kalau menonton hingga akhir cerita (gile tak naik bulu roma bila soal mengingati TUHAN diperingatkan...rasa kerdil... sungguh... betul....)

Set superb, bilik mayat yg di setup atas stage tu kire make-believe arr... menjadi jugak lar seramnye ditambah dengan efek bunyi, lighting suram merah hijau, gimik prolog antu pocong kluar dari blakang tempat penonton... aku memang penakut tapi kadang2 berani pulak... haih... entah... konfius... all in all, plot penceritaan semacam longgar, menguap jugak sekali dua tiga kali.... sesekali aku menoleh ke kiri memandang kopi dan sesekali ke kanan melihat along... seronok duduk dgn bebudak junior nih... banyak ilmu yang dikongsi... aku memang suke berkuliah tak mengira tempat...

Paling best, dalam tak sampai setengah jam show bermula, terdengar paluan kompang meriah dari luar pintu... aku mati2 ingat itu memang efek yang diselit untuk scene tu, tapi bila diamati, rupanya tidak... bunyi datang dari luar, menyambut kedatangan jemputan kehormat mungkin.... aku geleng kepala... redha jela... but the show must go on...

Berapa bintang aku mahu bagi? Entah.... mungkin aku hanya suka watak Iman (Raja Azriey) dan Senin (Che Mat raja Lawak)... aku memang suka Raja Azriey sejak watak dia dalam Blok 404 dengan watak Mat Din tu... psikotik, sinikal, sesuatu... memang sampai hari ni aku ingat keselambaan dia dalam lakonan... but seriously, tanpa diorang, memang tak berseri kut show malam tu... nak harapkan diorang jer as penghidup cerita.... yang lain2 tu bukan tak bagus langsung... cuma tak berapa membekas... watak bapa Iman yg mati kemalangan dilanggar Mat Rempit tak real langsung... sakit kakinya nampak fake... same goes to watak Ani Mayuni sebagai Zarina... tiap kali tiap saat, gelaknya plastik sungguh... tapi takpe lah, aku tak kisah pun... tak jejaskan the whole story deliver... mesej sampai dan aku terkesan.... boleh lah dikatakan... tapi xleh blah bila aku terpusing menoleh beberapa kali ke belakang bila diganggu suara dengkuran seorang makcik di sebelah kiri yang sedang enak menganga mulut menadah langit.... ditambah lagi dengkur anak lelakinya (aku consider budak lah lagi...) di sebelah kanan aku pula... hurm... teater yang bosan...? atau mereka insan yang tak pandai menilai seni lalu berkeputusan melelapkan mata dalam kedinginan dewan yang mencengkam...?
AKU = tiada komentar.... =)

Cerita hari Jumaat abis di situ....


Second...

Pergi membantu rakan2 taufan -Turntable Production- shooting untuk projek klip video mereka. Memang bukan subjek aku, tapi seronok membantu... entah kenapa... belum abis sunburn shooting lembu raya minggu lalu, aku turun lagi menolong. Kali ni kat pantai, Bagan Lalang, di Sepang Goldcoast - one of the reason aku ikut same... suke pantai....! weeee....) Artis dipilih - Flava. You guys really rawkk...! Sume giler -Shahdan, Syafiq, Add, Farouk + Arif... memang sangat havoc lepak dengan mamat2 nih... Lagu diorang Kenapa Singgah Kalau Tak Masuk, mula2 aku pun wat bodo jer denga kat radio, plus mak aku marah aku dengar lagu yang salah tatabahasa ~ tapi sejak dua menjak~ takde dalam kamus bahasa katanya... huhu... mak aku... mak aku... namun begitu, aku mula ter'tangkap' dengan lagu ni start malam final induction, bila tengok live performance Syuk and the gank + Serambi... you guys rawkk... sa-bermula dari itu, lalu aku pun mula menyiulkan lagu tersebut hingga berjaya tersenarai dalam top list lagu2 lalakan aku dalam bilik air serta menjuarai ranking top song dalam MP3 aku yg tercinta.... adeihh....
Hurm...dari sebuta2 subuh pagi, aku dah mengorak langkah angkat barang2 teknikal masuk kereta... naik bas, Flava dah tunggu siap2... gile awal... salute.... sepanjang perjalanan aku lelap je, caj bateri... aku agak aritu akan all-out kerja sebab diorang shooting sehari tu jer... tak macam time aku dulu, dapat tiga hari...

Sehari yang sangat letih, FLAT tahap hampeh tapi seronok entah knapa.... maybe sebab shoot kat pantai cantik kut, aku happy jer sbb dapat tengok laut... shooting yang lancar aku kira - tolak tepi sikit kekecohan setup scene, teknikal equipment lompang, talent se*** (oops...), hal kecik2 dan sebagainya... biase lah, mane ade shooting yg perfect takde masalah langsung, ye tak...? huu... tapi alhamdulillah sume under control... sume masalah dapat overcome and all ended up okay... malam baru sampai balik Puncak, lepak di kandang jap makan... sembang lagi dgn dak2 Flava... diorang memang friendly, borak tak ingat... dah abis shoot baru tahu diorang ni tak layak panggil abang pun... ramai adik lagi... adesss... aku bajet kondifen panggil abang sumenye... dan adesss lagi... iskk...

Cerita ari Sabtu abis di situ...


Third...
Pergi ke modul PPKP mengulang semula (dalam bahasa lain, REPEAT...) bukan sebab aku ponteng ye.... tapi berlaku kesalahfahaman sebab mase Modul Part 3 dulu aku di Port Dickson ikut trip K.I.K lepas menang mase konvensyen. Konon ada surat pelepasan tapi rupanya aku tetap kena repeat sebab tidak berjaya menghadirkan diri dan nama aku tiada di situ... hurm...

Pepun, lagi havoc rasenye join Modul dgn adik2 Part 3 nih... naik pening kepala agaknya Tuan Asmadi and Hajar yang jadi fasi kitorg.... walaupun content modul memang boring macam biasa ~ belajar struktur organisasi, apa itu minit mesyuarat, blaa.. blaaaa... ~ it turned out aku paling banyak cakap - sejak azali aku begini..... tapi tengok tempat jugak lah... - abis modul dalam kul 5 petang... aku pegi mendobi baju... trase bodo kejap sebab tak reti pakai machine and card dobi tu... adeihh... tapi last skali bjaye basuh jugak walaupun terlupa nak letak softener.... huhuuu...

Cerita ari Ahad abis di situ....
+ seronok dengan hari2 dalam minggu lalu... seronok bekerja bersama kalian... salam kenal sahabat2 baru... =) +

8 comments:

ShAhaZri said...

penat di awal menjanjikan kesenangan pada hujungnya.. betul x??

coffeeHolic said...

JOM PERGI SPA

maPieCeoFarT said...

shahazri...
dari dulu smpi skrg aku penat xpenah abis, entah bila hujungnya, entah bile nak rase senangnye...

coffeeholic...
ye-deyy...! nak urut yg cara tradisional atau urut gaya thai? =)

butaseni said...

macam best je teater tu.tak amik gambar ke,nak jugak tengok set dia yg superb tu :D

maPieCeoFarT said...

butseni...
adehh... tak snap lar pulak gamba stage setup mase show malam tu... maklum la, nset tak canggih, kamera pun takde... huhu... sadis... xpe2, ape pun akan cuba diusahakan... demi lu, bro... =D

coffeeHolic said...

aku suka gaya thai
lena terus dibuai mimpi
haha

Miss LaraLady said...

Busy giler kak zaza kite nih yeh..
Btw.. thanx a lot tlg production kitaorg aritu!!
nnt kalo nk mintk tlg saye pon ape slahnyer... xp for sure jgn bg jadi PA..
haha"

maPieCeoFarT said...

uhh...! auntie zaza in da house..!
hehe... sure2... idup harus saling membantu.... trimas semuanya... =)

Get a Cursor! ZingerBug.com - Comments, glitter graphics, cursors, and more!