October 19, 2008

Seminggu Hidupku yang Indah....

Salam... ukhuwwah fillah...

Audio Pemula : Kertas - Kekasih Yang Tak Dianggap
Ulangan : Kali ke-18 zillion


Minggu ni letih sekali... Isnin lagi dah bermula kepenatannya... tapi dah tak ingat pulak apa yang berlaku... iskkk... apa ya? hurm... aaa...! Kami sekelas dah mulakan persiapan untuk pameran yang berlangsung hari Khamisnya... aku bersyukur kali ni aku menyertai Promosi dan Publisiti... (jadi Setiausaha..?? ouhh... maaf.... letih sudah....) Lalu, aku dan Lead pun bertungkus lumus menyiapkan poster seperti yang kalian lihat pada post sebelum ini... Ada lagi satu design untuk fliers yang aku usahakan, tapi cam buruk plak... tak setanding dgn yang Lead buat... segan pulak nak tunjukkan... huhu...

Selasa macam²... aku masuk kelas Pn. Lela lewat gile... tapi beranikan diri jugak datang, sebab tak nak disebabkan attendance aku kene bar pulak tak pasal².... dah tak ingat berapa kali aku tuang kelas dia, dalam sengaja dan tidak... huhu... rupa²nya diorang adakan majlis ari raya yang tak official... haha... aku pun dengan penuh rasa best datang dan join... pn. lela ketat jugak tapi alhamdulillah sumanya ok... mintak maaf dari dia, maklumlah dah last class... pasni dah study week, then exam... x jumpe lagi dah... sobss.... pastu ke kelas pn.lina, dia ingatkan tentang next week presentation... argh....! kene siapkan skrip berita.... tekanan!

Petangnya kuiz Pak Bambang... aku hafal secara ribut taufan (berkesan! tapi untuk aku jela... jangan amalkan di hari anda menghadapi kuiz pula ya...!) Kuiz berjalan okey saja, it was a pop quiz actually... macam main game mase zaman Part 1 dolu²... so, macam fun, xdelah tension sgt pun... dah selesai, teringat pula assignment naskhah klasik dia satu haram aku tak mula lagi... argh.... tekanan!

Malamnya, aku betulkan design poster dan fliers... tido kul 4 jugak lah... ingatkan nak stay up wat assignment lain pulak... tapi macam dah cannot go, aku lelap juga akhirnya...

Pagi esoknya terjaga (ye tuan².. dah ari Rabu...) dengan muka busuk semesta alam, Amir call dan aku hanya sempat sarung sweater, capai pendrive dan terus turun bawah... Amir dan Reez dah siap tunggu... dah clear terangkan kat Amir ape yang nak diprint dan fotostat, Amir pun pergi... Hari tu, full preparation untuk exhibition... satu hari berabis di library siapkan tapak pameran... aku selesaikan urusan promosi dan edaran poster dan fliers... Lead dah tak cihat time tu... actually dari ari semalamnya lagi mase class ETR... risau betul kat dak kecik tu... xpela aku redha je setelkan poster... jam 11.00 malam semuanya selesai dan aku setelkan assignment Totem Pn.Umi yang masih bersisa dan berbaki hampas belum siap... memang tak tidur sampai pagi.... ngantukkk...!!!

Paginya ari Khamis, masuk class Pn. Umi, present (maaf... aku kehujanan terlayan emosi dengan content presentation aritu...) huhu... dah slesai, terus bergegas uruskan invitation kepada semua lecturer... dan buat announcement pula ke sluruh kolej tentang 'Journey to The Root' kami... baru aku berkejar ke library pula... orang dah mula datang, memang teruja... aku jaga bahagian pendaftaran sampai petang... jam 4 perasmian oleh En. Norman, dan dia puji exhibition kami... alhamdulillah... jam 6, bum out secepat kilat... setel dalam sejam kemudian... aku pulang kehampehan kerana penat dan bersiap kocoh² pula untuk ke SACC Mall, menyupport Cinephoto Exhibition adik² Part 3... lotih²... tapi demi mereka.... aku layankan jer....

Aku, Kyuchang dan si Penggila Kopi beRapid saja dan henti di PKNS... kami menapak saja dan sampai di sana, Prof. Rushdi Kubon sedang berucap... bangga sebab batch Part 3 berjaya buktikan kesungguhan mereka dengan mengadakan exhibition di public area... betul² tengah ground floor SACC Mall tu mereka adakan... mata umum melihat dari atas, bawah, kiri dan kanan... seronok melihat hasil² tangkapan mereka (semua kaya² ouhhh... xde satu yang aku jumpa capture pakai semi auto... sume main DSLR... huhu... tak macam zaman kami yang belum berkemampuan...). Namun ada juga yang masih belum manfaatkan sepenuhnya kelebihan itu... antara banyak² gambar yang bagus, ada juga yang masih so-so... hurm... xpelah... aku pun teruk juga belajar masa sezaman mereka dulu.... huhu.... salute lah...! Terealisasi hasrat FACT di SACC... jeles juga... mereka beruntung (walaupun mereka sedikit berhabis untuk bayaran tempat) sebab berjaya juga dapatkan tempat tu, tak macam kami dulu, di PTAR saja... huhu... malam itu pulang ke kolej dengan abang Azri Abu Hassan... pecah perut ketawa dengan kelakar Faliq yang tak pernah abis... riuh sekereta... huuu...

Jumaat punya cerita.. siangnya tiada apa... cuma malamnya aku ke DSB menonton filem pertama terbitan Fakulti, iaitu filem Wayang... ya, kisahnya menarik... cerita cinta unik namun tagline yang sedikit menggeletek aku kira... huhu... persampahkan lah... kisahnya yang aku nak ulas di sini... lakonan Zulhuzaimy baik sekali, begitu juga Kak Mas Muharni (senior teater aku yang sempat ber'Medea' bersama dua semester lalu... huhu...)
tapi biasalah, sampai satu part tu terasa macam dah jadi video korporat pula sebab terlalu nak memperkenalkan UiTM dan FACT di situ... tapi aku fahamlah kenapa... cuma mungkin boleh didinamikkan cara penonjolannya itu... ya... memang DSB gegar dengan sorak saat nama fakulti di-zoom-in pada pintu kereta... tapi entah... segan pula melihat babak itu... huhu... sepanjang menonton, aku terimbas pulak kenangan masa jadi Tok Dalang semasa persembahan EKA di zaman Part 2 dulu... indah... aku memang cintakan wayang kulit...! seninya indah sekali... sesiapa yang tidak menonton kelmarin, silalah ke panggung 13 November nanti... tak rugi... anda ingin tahu hebatnya wayang kulit? ya, tonton filem ini... trimas...

Huhuhu... malam ni pula... pengalamannya luar biasa skali... ceritanya bermula begini...
Awalnya, aku ke Panggung Lambang Sari, Istana Budaya menonton showcase dak² Part 6, teater Roh Anai-Anai.... teater bergenre absurd yang pertama aku tonton, aku kira.... pementasan untuk show kedua malam ni baik secara keseluruhannya, pada pemerhatian kasar aku... aku belum layak sangat @ pandai nak menilai teater lagi... pemahaman cerita secara total pun masih melalui proses penghadaman, masih kabur dan kurang jelas, semuanya penuh absurd! (yaa...walaupun aku dah melihat skripnya, sambil kakak roommate aku yang juga peranan utama dalam pementasan ini menghafal skrip di bilik.... you rawkkk the show, Bel...!) But all over, it was a good show... pementasan yang diadaptasi dari naskhah asalnya "I am Not Eugene" arahan Tone Brulin ini aku anggap sebagai satu karya berat dan sebenarnya, bagi batch Part 6 yang mampu pentaskan naskhah ni dengan baik, they really deserved a standing ovation... Walaupun seat tidak penuh malam ini (mungkin ramai yang dah datang pada 1st show semalam, dan panggung Lambang Sari taklah sebesar mana), i considered it as a big success... Nada ceritanya rancak, jadi aku tidak khuatir diserang gejala kantuk pada saat show berlangsung... Setiap saat aku tak lepas menyaksikan, tidak langsung teralih perhatian... Dengan binaan props dan set pentas (ya... memang hanya gunakan kerusi dengan binaan tinggi mencecah bumbung panggung dan sedikit prop lain, sangat simple tapi kreatif terlalu...) Semua pelakon tampak profesional dan bersahaja (pada penilaian aku lah....) Aku paling suka kesan lighting yang cukup outstanding, idea penggunaan kamera pada wajah pencerita dan heller (menarik!) dan tak ketinggalan kostum pelakon yang fabulous...! Semuanya meriah sekali... dan paling gempak pada babak Datu Hazriel mengetuai part rapping diikuti pelakon lain.... Sekali lagi, seperti juga showcase² pada semester lalu, pementasan yang baik seringnya mencerminkan keakraban dan persahabatan yang utuh antara seluruh kepala yang terlibat sebagai satu team... dari pelakon, pensyarah, hinggalah ke crew keseluruhannya.... salute....!

Seronoknya pada akhir show, semua pelakon keluar bersalaman dengan pelakon dan pensyarah... (yaa... seronoknya sebab ramai di kalangan mereka yang aku kenal... kalau tak, mungkin tak best jugak la kan... heheh....!) Kisah Roh Anai-Anai tamat di situ...

Habis show (actually sebelum show bermula lagi...) aku ketemu Wawa, teman sekelas lama... Dia datang dengan Wan Panjang... kami (aku, si penggila kopi dan si cakah debab) diajak lepak² cari makan sebelum balik... so, kami follow lah... kami lepak di Murni kat PJ SS2... aku blum pernah lepak yg betul² enjoy and rasa abiss kenikmatan melepak itu sendiri... suasana di situ beri aku rasa truly Malaysian experience [ehh... tringat statement ini yang pernah aku komen di blog seseorang.. huhu...trimas lah kerana menyukai statement ini... =) ]... meriahnya keadaan di situ dengan seniman jalanan bergitar di pinggiran, manusia pelbagai bangsa, agama dan warna kulit duduk makan minum bersama... entah kenapa aku benar² damai dengan iramanya... aku tidak racist (itu pasti...) tidak juga terlampau tidak kisah dengan ragam sosial tapi aku rasa keadaan itu cukup manis dan terlintas dalam fikiran aku lalu aku beritahu pada Wawa... "Kalau ada pelancong asing misalnya tanya dan minta di-describe-kan Malaysia itu apa, aku akan suruh dia datang ke sini sendiri, x payah susah² nak jelaskan..." Wawa hanya senyum setuju...

Kami makan suka² dan kenyang mengah²... haha... aku tak peduli, aku nak kongsikan menu yang jadi santapan kami sebentar tadi... seperti biasa aku berteh tarik saja (tekak yang ditakluki kuman batuk tak mengizinkan aku berais dalam minuman), Akash dengan milo aisnya, si Jajan dengan air 'I Love You' yang pernah disarankan seorang teman... lalu dia terus memesan... huhu... hebat minumannya... nak tahu, nanti tanya dia... Wan dengan jus tembikai (memang tak macam tembikai biasa... hebat dressingnya...) dan Wawa pula memesan 'Mango Special... minuman yang istimewa di serve dalam balang besar... menarik... uniknya, semua order yang dipesan tak pun ditulis di kertas, semuanya diingat sahaja dalam kepala si pelayan... giler suspekk...! pastu, tak sempat menunggu lama, makanan yg dipesan pun sampai ke meja... memang cepat servisnya...

Makanan pula yang tersenarai sebagai 'recommended' pula seperti Roti Hawaii dan Mi Raja... enak...! lepas makan kene duduk lepak² dulu... xkan boleh balik terus punya... kenyang amat! Banyak gambar menarik yang aku nak kongsikan, tapi nantilah di lain post... belum sedut dari kamera...

Balik dari makan², kembali semula ke kolej... esok schedulenya kembali ke normal, ke stadium mengerjakan praktikal AUG... memang minggu yang letih...! Assignment berderet... terseret aku dalam kancah tekanan mental kalau tahap tensi yang aku alami ni melampaui batas...

Antara assignment yang perlu di submit :

- Storyboard ringkas PPA 300
- Kelebihan dan Kekurangan Industri Filem Malaysia PPA 300
- Full trip jurnal PPA 300 juga...! adehh.. Prof... tulun...
- skrip berita Pn. Lina... argh...!
- Kritikan Teater Islam Pn. Umi
- Analisis Naskhah Klasik Pak Bambang... ouhhh...!!

Semoga kalian ketemu aku esok dalam masih berkeadaan normal dan belum gila...
Terima kasih kerana sudi baca entri yang maha panjang ni... ~0^_^0~

Audio Penyudah : 30 Seconds to Mars - A Beautiful Lie


+ kasi hantuk lu punya kapla pegi dinding laa.... +

4 comments:

coffeeHolic said...

dear, your writting dah lain. i suka.

yup, mmg kenangan yang paling gue suka. rasanya nak gi berdating pon dekat situ je ah:)

maPieCeoFarT said...

ouh ehh?? lain katne tu? hehe...
think i moved on... moved on keww...
lalalaa....~~ took it as an honour... trimas... =)

+ dating...? lu bleh la, beb... tapi gua mahu sama shiapa...? huuu...anyone...??? +

~0^_^0~

coffeeHolic said...

eleh.
bf keliling pinggang, nak berahsia lah plak... hehehe

maPieCeoFarT said...

haishhh... jgn cakap kuat²... abisla sume org tahu nanti... wuahahah...!!

~0^_^0~

Get a Cursor! ZingerBug.com - Comments, glitter graphics, cursors, and more!